Eksploatacja kuchni
W tej części omówię krótko zasady pielęgnacji i utrzymania w czystości elementów zabudowy kuchni oraz niezbędne zabiegi wydłużające czas eksploatacji kuchni.
Kilka podstawowych prawd dotyczących warunków eksploatacji mebli kuchennych
- Nie pozwól czajnikowi elektrycznemu ogrzewać gorącą parą spodu Twojej szafki!
- Staraj się usuwać natychmiast wodę z blatu.
- Nie stawiaj na blacie gorących garów, a tym bardziej patelni!.
- Przy blatach kamiennych uważaj na ocet.
- Staraj się nie uszkodzić warstwy laminatu, bo uszkodzone miejsca natychmiast zaczną chłonąć wilgoć i erodować.
- Wszystkie zabrudzenia usuwaj natychmiast po powstaniu by unikać konieczności późniejszego szorowania powierzchni.
- W szafkach, w których przechowujesz ciężkie przedmioty stosuj maty ochronne aby chronić powierzchnię szafki przed porysowaniem i uszkodzeniem