Eksploatacja kuchni

W tej części omówię krótko zasady pielęgnacji i utrzymania w czystości elementów zabudowy kuchni oraz niezbędne zabiegi wydłużające czas eksploatacji kuchni.

Kilka podstawowych prawd dotyczących warunków eksploatacji mebli kuchennych

  • Nie pozwól czajnikowi elektrycznemu ogrzewać gorącą parą spodu Twojej szafki!
  • Staraj się usuwać natychmiast wodę z blatu.
  • Nie stawiaj na blacie gorących garów, a tym bardziej patelni!.
  • Przy blatach kamiennych uważaj na ocet.
  • Staraj się nie uszkodzić warstwy laminatu, bo uszkodzone miejsca natychmiast zaczną chłonąć wilgoć i erodować.
  • Wszystkie zabrudzenia usuwaj natychmiast po powstaniu by unikać konieczności późniejszego szorowania powierzchni.
  • W szafkach, w których przechowujesz ciężkie przedmioty stosuj maty ochronne aby chronić powierzchnię szafki przed porysowaniem i uszkodzeniem