Pielęgnacja szafek

Szafki kuchenne, jak wszystkie elementy wyposażenia mieszkania trzeba, niestety, od czasu do czasu umyć, wyczyścić, doprowadzić do porządku, bo się zwyczajnie brudzą. O tym co można, a czego należy unikać chcę opisać w tym artykule.

Wszystkie ślady jakie pozostały po montażu - ołówek, pisak itp. usuń wilgotną ściereczką i środkiem do szorowania typu CIF. Z CIF'em postępuj bardzo ostrożnie zwłaszcza przy frontach, a wogóle nie używaj go do frontów lakierowanych w wykończeniu matowym - środek może doprowadzić do nabłyszczenia czyszczonej powierzchni. Nie używaj też środków szorujących przy frontach krytych stalą nierdzewną. Tu tylko woda i płyn do mycia naczyń.
Laminat możesz czyścić acetonem lub benzyną ekstrakcyjną. Aceton jest lepszy lecz trzeba być ostrożnym przy obrzeżach PCV bo rozpuszcza PCV i nabłyszcza obrzeże.
Silikon usuwaj przez zwałkowanie palcem. Nie stanowi on problemu.

Szafki kuchenne bardzo łatwo ulegają zabrudzeniu tłuszczem. Dzieje się tak zwłaszcza przy kuchni gazowej. Jak pisałem wcześniej spaliny opływające garnek z gotującą się potrawą porywają wraz z parą wodną cząsteczki tłuszczu. Tłuszcz ten osadza się na szafkach, ścianach na wszystkim w kuchni. Nie da się tego zjawiska całkowicie wyeliminować, można jedynie zmniejszyć emisję tłuszczu poprzez stosowanie pokrywek, przykręcanie gazu i włączanie wyciągu. Aby tłuszcz nie osadzał się w kanałach wentylacyjnych wskazane jest aby okap miał filtr tłuszczowy. Wymieniaj regularnie wkłady w wyciągu i myj separatory tłuszczowe wyciągu.