Montaż blatu - blat z blachą nierdzewną

Są tacy, którzy uważają, że sterylność kuchni gwarantuje wyłącznie blat pokryty blachą nierdzewną. Niewątpliwie powierzchnia blatu sprawia wrażenie, że to możliwe, ale blat musi być naprawdę dobrze wykonany aby był czysty, bo sterylny nie będzie nigdy. Jeżeli jednak bardzo chcesz, to możesz go mieć i to naprawdę niedrogo.

Blat pokryty stalą nierdzewną wykonujemy z płyty wiórowej, może być nawet surowa, albo nawet z płyty OSB. Tu możesz sobie pozwolić na dowolną grubość blatu, bo i tak wszystko robisz od zera. Gdy chcesz mieć grubszy blat powinieneś go zrobić jako skrzynkę

Skrzynka blatu do obłożenia blachą nierdzewnąNa rysunku obok pokazałem ten blat widziany od spodu. Na wierzchu mamy pełną płytę, a od spodu wzdłuż i w poprzek blatu ułożone jedna na drugiej płyty o szerokości maksymalnie 10 cm. Poprzeczne elementy skrzynki blatu muszą być rozmieszczone tak by opierały się na bokach szafek podblatowych, absolutnie nie mogą być oparte na stężeniach szafek! Elementy płyt przykręcaj zwyczajnie wkrętami do gipsu. Łącz po kolei wszystkie płyty, zawsze pojedynczo.
Tak skonstruowany blat pasujesz, wycinasz niezbędne otwory (wszystkie!), i zawozisz do blacharza, który wytnie i powygina blachę nierdzewną dopasowując ją do Twojego blatu.
Najpierw musisz uzgodnić z blacharzem maksymalne wymiary elementów blatu, jakie może on pokryć blachą i uzgodnić wszystkie szczegóły techniczne. Możesz zamówić również usługę przyklejenia blachy do płyty, albo przyklej ją sam. Najlepiej użyj do tego kleju kontaktowego nakładanego metodą natryskową, tylko pamiętaj, że masz tylko jedno podejście i musisz bardzo dobrze się do tego przygotować. Klej kontaktowy łapie i trzyma natychmiast po zetknięciu z drugą łączoną powierzchnią, a próby oderwania kończą się zazwyczaj pogięciem blachy i pełną porażką. Użycie kleju wiążącego dłużej jest możliwe, ale klej musi być bardzo dokładnie i równomiernie rozprowadzony po powierzchni, gdyż każda nierówność będzie widoczna w postaci górki na powierzchni. Z tych względów należy użyć raczej grubszej blachy tj. ok. 1 mm. Wszystkie szczegóły techniczne musisz uzgodnić z fachowcem od blachy, bo od jego możliwości technologicznych zależy sposób przygotowania przez Ciebie blatu surowego z płyty.
Blat z przyklejoną blachą mocujesz do szafek przykręcając go od spodu wkrętami przez stężenia.
Blat powinieneś uszczelnić silikonem, bo tylko w ten sposób utrudnisz przedostawanie się wilgoci do płyty wiórowej, a wilgoć to bakterie i brak sterylności.