Płyta wiórowa i MDF - Jaki front wybrać?

 

Oprócz walorów estetycznych, bo musi się nam podobać, warto zastanowić się nad jego trwałością, czyli odpornością na wodę i tłuszcz. Pod tym względem świetnie sprawdzają się fronty MDF foliowane lub wykonane z metalu (np. ramki aluminiowe z barwionym szkłem) oraz te najprostsze z płyty wiórowej laminowanej. Wszystkie pozostałe, a zwłaszcza fornir lakierowany będą, niestety, bardzo podatne na uszkodzenia powierzchni.

Kuchnia to miejsce ciężkiej, choć, dla niektórych przyjemnej pracy i trudno pilnować się cały czas by nie dotknąć mokrą ręką drzwiczek sięgając po garnek czy nóż. Czyszczenie szafek z tłuszczu, który jak wiadomo łatwo roznosi się po całej kuchni też stanowi nie lada problem dla frontów. Szczególnie gdy mamy kuchnię gazową, tłuszcz porywany przez spaliny opływające garnek idealnie oblepia wszystko! Warto wtedy zainwestować więcej w wydajny wyciąg (powinien on gwarantować minimum 6-cio krotną wymianę całej objętości kuchni na godzinę). Fronty fornirowane i lakierowane można czyścić tylko specjalnymi środkami bez rozpuszczalników, wody i środków ściernych, takimi jak np. "Pronto" przy użyciu miękkiej ściereczki. Z frontami ze stali nierdzewnej też trzeba uważać - środkami zawierającymi nawet mikroskopijne elementy ścierne, jak np. "Cif", można trwale porysować powierzchnię.

Często spotykam się z życzeniem klientów, by całkowicie wyeliminować uchwyty i zastąpić je zamknięciami typu "click-clack". Aby otworzyć i zamknąć takie drzwiczki trzeba nacisnąć je w odpowiednim miejscu. Jak myślisz ile czasu potrzeba by trwale zaznaczyć to miejsce na lakierowanych frontach fornirowanych? Gdy kuchnia służy do pracy, a nie dla celów reprezentacyjnych, już po miesiącu każdy z gości wie gdzie trzeba nacisnąć!