Praktyczne wskazówki

Na forach i stronach internetowych znajdziesz wiele podpowiedzi jak planować i czego się wystrzegać. Poniżej kilka dodatkowych, praktycznych rad, które powinieneś uwzględnić podczas planowania wyglądu swoich mebli.

  • Zalecana grubość płyt laminowanych, z których będziesz wykonywał swoje meble to 18 mm. Dotyczy to również płyt MDF, które można zastosować do wykonania malowanych frontów szafek. Dostępne są również płyty o grubości 16 mm, ale nie polecam ich do ręcznej produkcji ze względu na trudniejsze wykonanie, nie mówiąc o wytrzymałości mebla.
  • Grubość blatów kuchennych laminowanych to 28-30 mm. Dotyczy to również standardowych blatów drewnianych. Dostępne są blaty grubsze, ale nie wszyscy sprzedawcy mają je w swojej ofercie, no i cena też jest wyższa. Oczywiście możesz zaplanować blaty grubsze i nie muszą one być wykonane z płyty wiórowej. Ale nie będę Cię namawiał do zrobienia samemu blatów innych niż tych z laminowanych płyty wiórowych.
  • Standardowa szerokość blatu kuchennego to 60 cm. Maksymalna długość 307 cm. Są blaty szersze i dłuższe (odpowiednio do 120 cm i 400 cm), ale ich dostępność jest ograniczona, a cena odpowiednio wyższa.
  • Staraj się tak ustawić sprzęt AGD w kuchni, by uzyskać jak największą długość blatu w jednym kawałku.
  • Głębokość szafek wiszących nad blatem kuchennym to maksymalnie szerokość blatu minus 30 cm (czyli 30 cm przy blacie o szerokości 60 cm. Głębsze szafki zasłonią Ci przestrzeń roboczą na blacie i będziesz mógł oprzeć o nie głowę.
  • Głębokość korpusów szafek stojących nie powinna być większa niż 55 cm. 55 cm szafka + ok. 2 cm front + ok. 2 cm luz od ściany daje 59 cm, a to oznacza, że blat będzie wystawał tylko 1 cm przed szafką i wszystko z blatu będzie ściekało po frontach. IKEA oferuje szafki o głębokości 60 cm, ale ma do tego szersze blaty. Niektórzy producenci natomiast mają w swojej ofercie szafki o głębokości mniejszej (45 ÷ 50 cm), a to już trochę za mało.