Praktyczne wskazówki - cz. 2

  • Nie planuj zabudowy szafek kuchennych na ścisk między ścianami. Pozostaw minimum 2 cm luzu. Prawie zawsze okazuje się, że po zmontowaniu szafek ten luz znika lub staje się niewidoczny.
  • Wysokość zawieszenia szafek nad blatem powinna wynosić minimum 50 cm, ale nie powinna przekraczać 60 cm. Moja rada – wybierz rodzaj okapu kuchennego i odpowiednio dostosuj wysokość zawieszenia szafek.
  • W szafkach wiszących o wysokości ok. 70 cm powinieneś przewidzieć minimum 2 półki, o ile planujesz przechowywać tam drobne naczynia i drobny sprzęt kuchenny. Daje to przestrzeń między półkami ok. 22 – 25 cm. Producenci szafek dają z reguły do szafek o takiej wysokości tylko jedna półkę. Najlepiej zaplanuj o 1 – 2 półki więcej na całość kuchni. Prawie zawsze okazuje się, że się przydadzą.
    W głębszych szafkach stojących – 55 cm głębokości - minimalna wysokość przestrzeni między półkami to ok. 35 cm.
  • Optymalną wysokość blatu roboczego w kuchni można ustalić mierząc odległość łokcia człowieka od podłogi i odejmując 12 – 15 cm, dla człowieka przeciętnego wzrostu wychodzi ok. 90 cm i nawet trochę więcej. Wysokość korpusów szafek oblicz, jako różnicę tej wysokości i grubość blatu i wysokości cokołu (nóżek). W większości ofert producentów mebli znajdziesz szafki stojące do kuchni o wysokości 85 cm. Producenci robią to z oszczędności – dzięki temu m.in. fronty szafek wiszących i stojących są takiej samej długości.
    Można podwyższyć takie szafki dając np. wyższe cokoły, cokół wysoki i wysokie nóżki mają ok. 15 cm.
    Zajrzyj na stronę Murator: projektowanie kuchni. Znajdziesz tu najważniejsze wymiary elementów zabudowy kuchni.
  • Zanim zaczniesz planować szafki pod zabudowę kuchni sprawdź na stronie producenta sprzętu AGD wielkość przestrzeni pod zabudowę sprzętu i uwzględnij to przy wyborze urządzeń, które kupisz.