Praktyczne wskazówki

Na forach i stronach internetowych znajdziesz wiele podpowiedzi jak planować i czego się wystrzegać. Poniżej kilka dodatkowych, praktycznych rad, które powinieneś uwzględnić podczas planowania wyglądu swoich mebli.

  • Zalecana grubość płyt laminowanych, z których będziesz wykonywał swoje meble to 18 mm. Dotyczy to również płyt MDF, które można zastosować do wykonania malowanych frontów szafek. Dostępne są również płyty o grubości 16 mm, ale nie polecam ich do ręcznej produkcji ze względu na trudniejsze wykonanie, nie mówiąc o wytrzymałości mebla.
  • Grubość blatów kuchennych laminowanych to 28-30 mm. Dotyczy to również standardowych blatów drewnianych. Dostępne są blaty grubsze, ale nie wszyscy sprzedawcy mają je w swojej ofercie, no i cena też jest wyższa. Oczywiście możesz zaplanować blaty grubsze i nie muszą one być wykonane z płyty wiórowej. Ale nie będę Cię namawiał do zrobienia samemu blatów innych niż tych z laminowanych płyty wiórowych.
  • Standardowa szerokość blatu kuchennego to 60 cm. Maksymalna długość 307 cm. Są blaty szersze i dłuższe (odpowiednio do 120 cm i 400 cm), ale ich dostępność jest ograniczona, a cena odpowiednio wyższa.
  • Staraj się tak ustawić sprzęt AGD w kuchni, by uzyskać jak największą długość blatu w jednym kawałku.
  • Głębokość szafek wiszących nad blatem kuchennym to maksymalnie szerokość blatu minus 30 cm (czyli 30 cm przy blacie o szerokości 60 cm. Głębsze szafki zasłonią Ci przestrzeń roboczą na blacie i będziesz mógł oprzeć o nie głowę.
  • Głębokość korpusów szafek stojących nie powinna być większa niż 55 cm. 55 cm szafka + ok. 2 cm front + ok. 2 cm luz od ściany daje 59 cm, a to oznacza, że blat będzie wystawał tylko 1 cm przed szafką i wszystko z blatu będzie ściekało po frontach. IKEA oferuje szafki o głębokości 60 cm, ale ma do tego szersze blaty. Niektórzy producenci natomiast mają w swojej ofercie szafki o głębokości mniejszej (45 ÷ 50 cm), a to już trochę za mało.

  • Nie planuj zabudowy szafek kuchennych na ścisk między ścianami. Pozostaw minimum 2 cm luzu. Prawie zawsze okazuje się, że po zmontowaniu szafek ten luz znika lub staje się niewidoczny.
  • Wysokość zawieszenia szafek nad blatem powinna wynosić minimum 50 cm, ale nie powinna przekraczać 60 cm. Moja rada – wybierz rodzaj okapu kuchennego i odpowiednio dostosuj wysokość zawieszenia szafek.
  • W szafkach wiszących o wysokości ok. 70 cm powinieneś przewidzieć minimum 2 półki, o ile planujesz przechowywać tam drobne naczynia i drobny sprzęt kuchenny. Daje to przestrzeń między półkami ok. 22 – 25 cm. Producenci szafek dają z reguły do szafek o takiej wysokości tylko jedna półkę. Najlepiej zaplanuj o 1 – 2 półki więcej na całość kuchni. Prawie zawsze okazuje się, że się przydadzą.
    W głębszych szafkach stojących – 55 cm głębokości - minimalna wysokość przestrzeni między półkami to ok. 35 cm.
  • Optymalną wysokość blatu roboczego w kuchni można ustalić mierząc odległość łokcia człowieka od podłogi i odejmując 12 – 15 cm, dla człowieka przeciętnego wzrostu wychodzi ok. 90 cm i nawet trochę więcej. Wysokość korpusów szafek oblicz, jako różnicę tej wysokości i grubość blatu i wysokości cokołu (nóżek). W większości ofert producentów mebli znajdziesz szafki stojące do kuchni o wysokości 85 cm. Producenci robią to z oszczędności – dzięki temu m.in. fronty szafek wiszących i stojących są takiej samej długości.
    Można podwyższyć takie szafki dając np. wyższe cokoły, cokół wysoki i wysokie nóżki mają ok. 15 cm.
    Zajrzyj na stronę Murator: projektowanie kuchni. Znajdziesz tu najważniejsze wymiary elementów zabudowy kuchni.
  • Zanim zaczniesz planować szafki pod zabudowę kuchni sprawdź na stronie producenta sprzętu AGD wielkość przestrzeni pod zabudowę sprzętu i uwzględnij to przy wyborze urządzeń, które kupisz.

  • Zaplanuj również przyłącza: gniazda elektryczne, wod.-kan., gazu przed montażem szafek i sprzętu. Dobrym umiejscowieniem gniazd elektrycznych jest przestrzeń między korpusem szafki i podłogą - zawsze możesz sięgnąć do wtyczki zdejmując cokół. Z kolei przyłącza wod.-kan. należy zaplanować za szafką zlewozmywakową – jest to szafka bez pleców. Przyłącze gazowe powinno być umiejscowione w sposób umożliwiający coroczną inspekcję!
  • Unikaj szafek szerszych niż 80 cm. Płyta wiórowa łatwo się odkształca i po pewnym czasie wszystkie półki będą miały łuki. Im większe obciążenie, tym szybciej się to stanie. Przy planowaniu szafy ubraniowej jest to szczególnie ważne, chociaż swetry i bielizna są lżejsze od garnków i talerzy, ale tu zakusy na szerokie drzwi są większe.
  • Unikaj dużych płaszczyzn frontów. To prawda, że duże powierzchnie frontów ładnie się prezentują, ale płyty nigdy nie są idealnie płaskie, zwłaszcza gdy są źle składowane.
  • Podczas planowania rozmieszczenia sprzętu AGD i szafek zastanów się czy zaprojektowany układ umożliwi pełne otwarcie wszystkich drzwiczek szafek i sprzętu. Dotyczy to np. zmywarki, piekarnika umieszczonych w narożniku oraz frontów z szerokimi uchwytami relingowymi - drzwiczki mogą się nie otworzyć w całości bo zaczepią o długie relingi należące do szafki obok.
  • Gdy będziesz chciał dobrać kolory do swoich mebli skorzystaj Colorwizard - sposób na dobór kolorów elementów wyposażenia ze strony www.colorsontheweb.com służącej do projektowania schematów kolorów na stronach internetowych. Może się przydać np. do wyboru kolorów akcesoriów. Dzięki niej będziesz mógł dobrać kolory do swojej kuchni. Oczywiście będziesz musiał przełożyć symbole kolorów na numery z palety kolorów producenta farb.