Planowanie - cz. 2 - od czego zacząć?

Na początku musisz określić gabaryty mebla (mebli), a więc szerokość, wysokość i głębokość. Zacznij od wymiarów zewnętrznych gdy mebel ma być ogólnego przeznaczenia, natomiast gdy ma służyć do upakowania czegoś szczególnego, od wymiarów wewnętrznych.
W przypadku kuchni bądź szafy wnękowej wymiary te będą zależały od wymiarów pomieszczenia.
Jeżeli chcesz wykonać szafkę na sprzęt audio video zmierz dokładnie poszczególne urządzenia, uwzględniając kable, przemyśl ich ustawienie i przejdź do wymiarów zewnętrznych.

Następnie musisz określić wygląd czyli z czego mebel ma być wykonany i co będzie w nim widoczne. W przypadku kuchni czy szafy będą to, oczywiście, fronty bądź drzwi, ale mogą to być również przykład boki szafek.
Postaraj się przelać swoje wyobrażenie na papier. Narysuj to najlepiej w perspektywie i na tle innych elementów wyposażenia. W przypadku szafy wnękowej taka „wizualizacja” nie będzie konieczna, bo nie masz z reguły wyboru gdzie ją postawić. Już na pierwszym szkicu postaraj się zaplanować i umieścić cały sprzęt AGD stanowiący wyposażenie kuchni oraz wszystkie istotne elementy funkcjonalne, czyli np. wysokości szafek i cokołu, rozstaw półek, drzwi i akcesoriów wyposażenia wewnętrznego. Później pewnie zmienisz to wiele razy, ale chodzi o to abyś zaczął o tym myśleć od samego początku. Im częściej będziesz sięgał do swego planu, tym lepiej, bo za każdym razem przeanalizujesz i zweryfikujesz swój pomysł. Każdy nowy pomysł wprowadź na rysunek i sprawdź jak się on ma do całości i czy nie ma na przykład kolizji wymiarowych.
Nie wyrzucaj żadnych ze szkiców. Postaraj się je trzymać w sposób uporządkowany, tak by móc w każdej chwili powrócić do wersji poprzednich. Pamiętaj, żeby na rysunku uwzględnić wszystkie przyłącza mediów czyli gniazda elektryczne (w tym siłowe), wod.-kan. i gazu. Pomoże Ci to dostosować planowany układ szafek z urządzeniami AGD do przyłączy albo da Ci czas na dokonanie przeróbek elektrycznych i hydraulicznych. Nie obawiaj się takich zmian. Najważniejsza jest funkcjonalność Twojej kuchni, a takimi drobiazgami niech zajmą się fachowcy.