Przykład zestawienia - obliczenie zabudowy piekarnika

Korpus szafki pod zabudowę piekarnikaTa wielkość posłuży nam w dalszej części do obliczenia wysokości płaszcza szuflady i wymiarów płyt na szuflady.

UWAGA: Jeżeli producent nie podaje minimalnej wysokości zabudowy, należy przyjąć 0,5cm więcej niż wysokość korpusu piekarnika (w tym przypadku 57,0cm).
Potrzebujemy jeszcze wyliczyć wysokość frontu szuflady. Aby to zrobić musimy obliczyć szerokość kołnierza drzwi piekarnika:
½×(59,5cm - 57,0cm) = 1,25cm.
Stąd wysokość frontu szuflady wynosi:
16,1cm + 1,8cm + (1,8cm - 1,25cm - 0,4cm) ≈ 18cm.

Mamy więc wszystkie wymiary do obliczenia formatek niezbędnych do wykonania szafki pod piekarnik:

Boki - 2 szt.: wymiar wzdłuż słoja: 79,0cm - 1,8cm = 77,2cm; wymiar w poprzek słoja: 55,0cm
Dno - 1 szt.: wymiar wzdłuż słoja: 60,0cm; wymiar w poprzek słoja: 55,0cm

Podział - 1 szt.: wymiar wzdłuż słoja: 60,0cm - 2×1,8cm = 56,4cm; wymiar w poprzek słoja: 55,0cm
Stężenie - 2 szt.: wymiar wzdłuż słoja: 56,4cm; wymiar w poprzek słoja: 15,0cm
Stężenie - 1 szt.: wymiar wzdłuż słoja: 56,4cm; wymiar w poprzek słoja: 16,1cm
Front - 1 szt.: wymiar wzdłuż słoja: 60,0cm - 0,4cm(szczelina między frontami) = 59,6cm; wymiar w poprzek słoja: 18,0cm

Specjalnie napisałem "wymiar wzdłuż słoja" i "wymiar w poprzek słoja" ponieważ cięta płyta jest płaska i ma tylko dwa wymiary, więc wykonujący cięcie, a dokładnie wkładający płyty na stół piły operator jest w stanie rozróżnić tylko wymiary wzdłuż i w poprzek słoja płyty, więc takie informacje jak wysokość, głębokość czy szerokość nic mu nie mówią.
To jednak nie wszystkie informacje jakie musimy dostarczyć do hurtowni płyt. Trzeba jeszcze określić, które krawędzie pociętych formatek mają być oklejone.